Hillefors Grynkvarn

Plats för yogan

Yogan hålls i en mycket vacker, enkel, avskalad och helt unik lokal i Stenkullen (Lerum).  Lugnet infinner sig redan på väg ner mot kvarnen när Säveåns brus hörs i bakgrunden och reservatets lummiga grönska ger sig tillkänna.

Platsen är Hillefors Grynkvarn med rustika tegelväggar, knarrande trägolv och fantastisk rymd med högt i tak och vackra bjälkar. Här är det lätt att känna ro och fylla på kropp och sinne med ny och läkande kraft och energi. Att få sjunka ner på den mjuka ullmattan i den här miljön är otroligt läkande.

Det finns alltid en kopp värmande te till dig att sjunka ner med en stund, innan eller efter varje klass. Känn dig riktigt varmt välkommen in i yogasalen!

”I det enkla bor det vackra” är ett ordspråk som stämmer väl in här. Sedan 1990 är byggnaden kulturminnesmärkt och här finns en gedigen historia som ger sig tillkänna i varje del av kvarnen. Här finns inte rinnande vatten och avlopp. Fräsch torrtoalett finns ca 20 meter från huvudbyggnaden.

Kvarnen ligger endast 400 meter (några minuters promenad) från Stenkullens station om du åker kommunalt. Kör du bil finns det gratis parkering i anslutning till kvarnen.

Grynkvarnens historia

Hillefors Grynkvarn, världens kanske enda vattendrivna havregrynskvarn, belägen invid norra strand i Säveåns naturreservat i Stenkullen. Kvarnen ägs numera av Lerums kommun och arrenderas av Hillefors grynkvarns Museiförening. Sedan 1990 är den ett byggnadsminne. Anläggningen omfattar en grynkvarn, träränna och turbinhus, ett vattendrivet sågverk och elgenerator samt en benstamp. Dessutom fanns det en smedja och ett brygghus. Det har producerats havregryn, havrekli, havremjöl, benmjöl fram till 30-talet. Kvarnverksamheten har bedrivits sedan 1800-talets slut men de nuvarande byggnaderna stammar i huvudsak från 1913 då verksamheten återuppfördes efter en brand. Själva kvarnbyggnaden är utformad i tegel medan ränna, såg och benstamp är byggda i trä. 

Säveån har ett slingrande lopp. På sina ställen flyter den lugnt i breda fåror och på andra håll smalnar den och bildar forsar. Flera partier i ådalgången utnyttjades för slätter och bete.

Hillafors grynkvarn med före dettta såg och benstamp i Stenkullen är idag den senast nedlagda kvarnen i Säveån. Kvarnrörelsen började i liten skala år 1899 och utökades efter hand för att år 1947 vara utbyggd till nuvarande omfattning.